En Strålande Utsikt

-för en 'bättre värld'

Olof Palme och svensk politiks bästa tal

I mitten av januari besökte jag Olof Palmes grav på Adolf Fredriks kyrkogård i Stockholm. Han hade fyllt 85 i år. Jag stod vid gravstenen – som endast har Palmes signatur som runa – och funderade; något som slog mig var att hans gärning har glömts bort oerhört fort av den svenska befolkning som är honom skyldig så oerhört mycket. I detta korta inlägg tänkte jag försöka återuppliva den palmeitiska passionen som förgyllde drygt tre årtionden av svensk politik.

Socialdemokraterna Carin Jämtin (partisekreterare) och Stefan Löfvén (partiordförande) vid en ceremoni för en vecka sedan (på dagen av Palmes mord, 28 februari).

Om jag någonsin har tvivlat på min socialdemokratiska hållning, har jag alltid kunnat luta mig tillbaka till detta briljanta tal, som har ledsagat mig genom min än unga socialdemokratiska sympati. Det här är en replik (vilket gör innehållet än mer imponerande än ett helt förberett tal) under en direktsänd TV-debatt inför valet 1982 där Palme redogör för sin övertygelse: sin demokratiska socialism.

Det här är ett av mina absoluta favorittal någonsin och återfinns självfallet på min iPhone.

När detta sändes, blev talet oerhört känt och lever kvar i många människors minnen. Nu får även du ta del av svensk historias skickligaste politiker.

Lyssna och lär.

Må du vila i frid, Olof Joachim.

Jag är en demokratisk socialist med stolthet och glädje.

Jag blev det när jag for omkring i Indien och såg den fruktansvärda fattigdomen fast en del var oerhört rika, när jag for runt och såg en ännu mer förnedrande fattigdom, på sätt och vis, i Förenta Staterna, när jag som mycket ung kom öga mot öga med kommunismens ofrihet och förtryck och människoförföljelse i kommuniststaterna. När jag kom till nazisternas koncentrationsläger och fick se dödslistorna på socialdemokrater och fackföreningsmän.

Jag blev det när jag fick klart för mig att det var socialdemokratin som bröt marken för demokratin i Sverige, när jag fick klart för mig att det var socialdemokratin som lyft landet ur fattigdom och arbetslöshet med 30-talets krispolitik. När jag själv fick vara med och arbeta för ATP och fick möta de privilegierades socialistkampanjer när vanliga löntagare ville trygga sin ålderdom, för det var det ni höll på med då.

Jag blev det under många år av samarbete med Tage Erlander då jag lärde mig vad demokrati och humanism är och med nära vänner som Willy Brandt, Bruno Kreisky och Tryggve Bratteli, som riskerade livet i kampen om människovärdet.

Men viktigare är att jag bestyrks i min övertygelse när jag ser ut över världen, när jag ser krigen och kapprustningen och massarbetslösheten och klyftorna mellan människorna.

Jag bestyrks i min övertygelse när jag i vårt eget land ser orättvisorna öka, arbetslösheten tillta, spekulation och fiffel gripa kring sig.

När jag ser hur högerpolitiken i land efter land driver ut människor i arbetslöshet slår sönder tryggheten men ändå inte löser de ekonomiska problemen och när jag ser in i den framtid de borgerliga tydligen har att erbjuda där löntagarna ska bli fattigare och de rika rikare, där den sociala tryggheten blir bräckligare och lyxbåtarna fler, där solidariteten blir svagare och egoismen starkare, där de starka kan ta för sig och de svaga får ta skeden i vacker hand.

Visst är jag en demokratisk socialist. Jag är det med stolthet över vad denna demokratiska socialism har uträttat i vårt land, jag är det med glädje för jag vet att vi har viktiga arbetsuppgifter framför oss efter det borgerliga vanstyrets år.

Och med tillförsikt, för nu vet människor vad som händer med jobben och tryggheten och stabiliteten när högerkrafterna har ansvaret.

Jag är det på sätt och vis med ett roat leende för jag vet att den moderna svenska historien är full med värdefulla reformer som ni har skildrat som elak socialism men sedan slåss ni om att få äran av reformerna när människorna har fått erfarenhet av vad den betyder.

Visst Fälldin och Ullsten är jag demokratisk socialist; som Branting när han genomförde rösträtten; som Per-Albin när han bekämpade arbetslösheten på 30-talet och talade om folkhemmet; som Erlander när han byggde ut den sociala tryggheten och ATP. För det handlar om solidaritet och omtanke människor emellan.

Annonser

Information

This entry was posted on 5 mars, 2012 by in Personligt/Personally and tagged , , , .

Goodreads

Läsarmätare

  • 20,325

Följ mig på Twitter!

%d bloggare gillar detta: