En Strålande Utsikt

-för en 'bättre värld'

Allians-kontrollerad Försvarsmakt planerar vapenfabrik i dikaturen Saudiarabien

Nu förstår man hur regeringen finansierar sina skattesänkningar: genom att förse diktaturer med vapen.

Så ekar kritiken från 1980-talets Boforsaffär. Idag slipper vi skammens mutaspekt, men den svenska alliansregeringen har uppvisat ohyggligt hyckleri genom att i ena stunden stödja NATO:s bombningar i Libyen för att störta en diktatur för att i nästa sekund vända sig om och smeka den guldinramade saudiarabiska monarkin längs ryggen. Enkelt sagt, handlar detta om att Ekot idag har avslöjat att ett av staten kontrollerad myndighets (Försvarsmakten) institut (FOI: Totalförsvarets forskningsintitut) idag har planer att uppföra en missilfabrik i Saudiarabien. Detta genom ett skuggföretag. Det finns en kontrollymyndighet som godkänner just vapenhandeln: Inspektionen för strategiska produkter (ISP), som med största sannolikhet kommer att hamna under luppen. Projektet om fabriksbyggandet kallas Projekt Simoom och namnet, som betyder projekt ökenstorm, härstammar antagligen från platsen där fabriken kommer att uppföras, nämligen i öknen

Konung Carl XVI Gustaf förärar den saudiske monarken och diktatorn Abdullah Bin Abdul Aziz en scoutmedalj, 2011. Detta väckte viss uppståndelse i svensk press.

Svensk vapenhandel, speciellt just då företaget Bofors, har sedan länge inbringat åtskilliga miljarder (nästan 14 miljarder kronor, 2010) till den svenska staten och det är inte något som jag är emot; för att den lilla demokratiska nationen ska kunna hävda sin neutralitet och suveränitet mot stormakterna krävs vissa resurser. Däremot är det i strid mot den svenska författningen/konstitutionen att en svensk regering handlar med ett land som kränker de mänskliga rättigheterna, vilket Amnesty helt klart gör om man ska (vilket man kan) lita på Amnesty Internationals 2010-rapport om Saudiarabien:

The authorities used a wide range of repressive measures to suppress freedom of expression and other legitimate activities. Hundreds of people were arrested as suspected terrorists. Thousands of others arrested in the name of security in previous years remained in jail; they included prisoners of conscience. Some 330 security suspects received unfair trials before a newly constituted but closed specialized court; one was sentenced to death and 323 were sentenced to terms of imprisonment.

Women continued to face severe discrimination in law and practice, despite some signs of reform. The state did little to tackle widespread violence against women, particularly against domestic workers. Shi’a Muslims and others were targeted for practising their faith. The rights of migrants, refugees and asylum-seekers were violated. The administration of justice remained shrouded in secrecy and was summary in nature. Torture and other ill-treatment of detainees were systematic and carried out with impunity. Sentences of flogging were regularly imposed. The death penalty was used extensively. At least 69 people were executed, including two juvenile offenders.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin har anmält fallet till Konstitutionsutskottet (KU), vilket ansvarar för att Sveriges regering följer den svenska nationens författning (läs: grundregler). Folkpartiets Jan Björklund säger sig vilja säga upp avtalet Sverige har med Saudiarabien, medan Carl Bildt, Moderaternas utrikesminister, vill fullfölja och menar samtidigt på att det var Socialdemokraterna som ingick avtalet (2005).

Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet.

Det är till viss del oroväckande att det var just Socialdemokraterna som påbörjade avtalet, men man bör ta i beaktning att det inte var de som eskalerade och skapade skuggföretag för att underhålla avtalet. Det hela ligger nu i Alliansens händer. Det som jag finner som extra smaklöst är att Alliansen finansierar sina skattesänkningar och vill fortsätta göra detta trots att avtalet kan sägas upp. Njut av den där extra hundralappen som du ändå slösar bort på krogen: för människor i Saudiarabien får lida på grund av den.

Jag är således inte emot vapenhandel, även om jag inte tror på krig som ett politiskt instrument. Det är dock vedervärdigt och ovärt en svensk regering – som så länge var betraktad som en moralisk ledstjärna på den internationella scenen, speciellt under Olof Palme – att falla i de omoraliska gropar som under Boforsaffären ledde till stark kritik mot den socialdemokratiska regeringen. Vad jag vet just nu är det inga mutor inblandade, men så är vapenhandeln också världens mest korrupta marknad och vi kan säkerligen få höra mer om denna affär veckan som följer.

Information

This entry was posted on 6 mars, 2012 by in Internationellt/Internationally.

Goodreads

Läsarmätare

  • 20,315

Följ mig på Twitter!

%d bloggare gillar detta: