En Strålande Utsikt

-för en 'bättre värld'

Utläst: Ingen kommer undan Olof Palme (2011), Göran Greider

Min Olof Palme-hysteri gjorde att jag flöt igenom Göran Greiders härliga och relativt nyutgivna verk Ingen kommer undan Olof Palme (2011). Det här var den perfekta boken att läsa direkt efter Henrik Berggrens biografi över Palmes hela liv, i Underbara dagar framför oss (2010).

Greider, från Vingåker (jag kommer från Katrineholm), skriver med passion, vilket saknades i Berggrens mer neutrala och objektiva verk. Greider är själv medlem i Socialdemokraterna, om än dock passiv medlem, och kallar på en starkare socialistisk rörelse. Överlag är verket ett rop på ett enat parti, med en stark folkrörelse i ryggen. Han analyserar skickligt dagens socialdemokratiska brister, samt den politiska scenen överlag. Han ger förslag på hur Alliansen, högerkraften och främlingsfientligheten ska kämpas ned. Greider idoliserar inte Palme, och är till och från kritisk, men han för fram den effekt Palme hade i form av en sorts arbetarrörelsens vågbrytare.

Som ni kanske förstår av titeln, knyter Greider an Palmes gärning till dagens samhälle och hur Palmes politik och ideologi är relevant i dagens samhälle. Viktigaste poängen må vara att dagens Sverige saknar den utbredda folkrörelse (med grund i arbetsrörelsen) som gjorde Sverige till ”Det starka samhället” under Per Albin Hansson, Tage Erlander och Palme. Utan den bubblande massans kraft, kan inte partiet enas och genomföra de delvis marxistiska reformer som krävs för att undvika att socialdemokratin glider in mer mot mitten än det redan gjort under vanstyrelseåren Göran Persson-Håkan Juholt samt de svåra åren under Sahlin.

Göran Greider.

Personligen? Jo, jag fann verket oerhört intressant. Speciellt då jag är intresserad av att gå med i SSU när jag kommer hem till Sverige igen, och med det litterära bagaget om Palme som jag nu har, känner jag att jag har en oerhört bra helheltsbild av bakgrunden till dagens samhälle och dagens splittrade socialdemokratiska parti. Boken åtnjuter ett högt språkbruk som flödar likt ett prosaverk; man känner Greiders poetiska ådra flöda igenom hela verket. Kombinationen av provocerande rop efter historiens förlorade son, kritiken av dagens socialdemokrati och det oerhörda språket gör denna bok läsvärd för alla som vill ta sina första spadtag i dagens politiska läge, särskilt om man sympatiserar rödgrönt.

Annonser

Information

This entry was posted on 7 mars, 2012 by in Litteratur/Literature.

Goodreads

Läsarmätare

  • 20,325

Följ mig på Twitter!

%d bloggare gillar detta: