En Strålande Utsikt

-för en 'bättre värld'

Generell översikt: franskt presidentval idag!

Jag borde ju så klart ha skrivit så mycket mer om det franska presidentvalet som idag når sin första kulme av eventuellt två (om en kandidat inte får över 50% den första rundan går de två mest flest röster vidare till en andra omgång), men ska jag vara ärlig så var jag för dålig på franska i början när jag kom hit och idag har jag för mycket plugg…

Men, min kära läsare, jag kan lägga upp valet lite snabbt för er!

10 kandidater, 13 kampanjdagar, minst en röstomgång, Nicolas Sarkozys konservativa parti vid makten idag, 44,5 miljoner röstberättigade fransmän och invånare av Le Metropolis (franska f.d. kolonier…).

1. Sarkozy. Partiledare för Union Mouvement Populaire. Sitter vid makten idag och slåss främst med Francois Hollandes socialistiska parti och Marine Le Pens högerextrema och främlingsfientliga parti. Talar för skarpa linjer, handling och fortsatt EU-medlemskap. Starkt kritiserad av många, älskad av nästan lika många.

2. Francois Hollande. Den äkte ‘socialdemokraten’ och favorit till att vinna valet i år. Parti Socialistes starke man, fast han inte gör sig bilden av en självgod hjälte som Sarkozy, utan är istället kritiserad för att vara försiktig och lite tjurskallig när det gäller att hålla fast vid en linje. Jag gör den vaga jämförelsen med Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti, vilket antagligen stämmer i det mesta förutom att man i Frankrikeär oerhört mycket mer splittrade på vänsterfalangen (där man hittar de flesta kandidater).

3. Marine Le Pen. Grundaren av Front National, Jean-Marie le Pens dotter. Varit partiledare i cirka ett år nu och har gjort partiet rumsrent utåt. Stödjer det äckliga svenska rasistpartiet Sverigedemokraterna. Förre stora franska filmstjärnar Birgitte Bardot sa i dagens Nice Matin-tidning att hon tänker rösta på Le Pen. Så är Bardot visserligen ett fan av Vladimir Putin också…

4. Min favorit! Jean-Luc Mélenchon. Kallas vänsterradikal, men är inte det värsta vänster-partiet i landet. Mélenchon är en f.d. Parti Socialiste-minister som startade Front de Gauche så sent som 2008 och som idag slåss med Marine Le Pen om tredjeplatsen i valet. Svenska Vänsterpartiets motsvarighet anordnade häromveckan ett imponerande event i Marseille med 150 000 åhörare. Trots det goda i att ha ett rent vänsterinriktat vänsterparti – jämfört med Parti Socialiste som är mer mittenriktat – splittras vänsterfalangen ganska rejält. Man får hoppas på sympati-/taktikröstare!

***

Jag tror att Hollande vinner, med Sarkozy tätt, tätt efter. Le Pen tappar till fjärdeplatsen när Mélenchon avslutar starkt. Vem som än vinner kommer få det svårt – Frankrike är i en ekonomisk kris med nära 10% arbetslöshet och ett EU som balanserar på ett knivsegg. Tror dock att ett parti som ställer statens och medborgarnas bästa framför företagens och de rikas kommer att kunna stabilisera situationen. I alla fall hoppas jag så. Helt klart är nog att det blir en andra valomgång (den sjätte maj), för ingen kandidat i nuläget har över 50% i stöd.

Annonser
%d bloggare gillar detta: