En Strålande Utsikt

-för en 'bättre värld'

Francois Hollande i talarstolen

Sitter och tittar och försöker förstå en presidentvalsdebatt på TV (eller snarare, via Le Mondes hemsidestream) där Parti Socialistes presidentkandidat Francois Hollande har precis blivit utfrågad av programledarna och nu är det Nicolas Sarkozy som ska upp.

Det första Sarkozy säger när han kliver upp, är att kritisera och tycka att det är ”synd” att Hollande inte accepterade två ytterligare debatter, vilket Sarkozy har föreslagit utanför den som är obligatorisk inför den andra valomgången, la deuxième tour. Larvigt av Sarkozy, som i dagarna har flörtat med rasisten Marie Le Pens högerextrema parti Front National. Han talar med en hes, nästan för lugn röst, och jag känner av dennes oerhörda oro för att förlora makten. Är man så maktgalen att man är beredd att samarbeta med rasister för att behålla sin position, då bör man verkligen förlora sitt privilegium.

Han använder en smart ‘härskarteknik’ jämfört med Hollande då han har oerhört mycket ögonkontakt med kameran. Sarkozy har ju oerhört mycket mer erfarenhet av debatter och TV-sända diskussioner, vilket denne också försökte utnyttja genom att utmana Hollande till två extradebatter, ovan nämnda.

Hollande talade mycket om förändring, vilket också är dennes slogan inför valet (se bilden): ”Le changement, c’est maintenant”, vilket på svenska lyder ”Förändringen är nu”. Låter som Barack Obamas ”Change”/”Yes we can”-kampanj inför valet 2007/8. Han talade om att förändra systemet, ev. minska presidentens makt (ett ämne som för övrigt är aktuellt idag, då presidenten har absolut makt och vid särskilda förhållanden kan bli en diktator, enligt det judiciära systemet) och om att han skulle tillsätta en socialistisk premiärminister om han nu vann. Det är nämligen den vinnande kandidaten som bestämmer vem som innehar denna post. Frågan är det skulle bli vänsterns, Front Gauche, kandidat Jean-Luc Mélenchon, som ändå fick nära 12% i valet men som förväntades få uppåt 18% på förhand.

Vi får se!

Goodreads

Läsarmätare

  • 20,315

Följ mig på Twitter!

%d bloggare gillar detta: