En Strålande Utsikt

-för en 'bättre värld'

1 maj visar kraften i arbetarrörelsen – nu skakar det i de blå leden

Ni har säkerligen sett, läst eller hört om dagens förstamaj-talare. Jag har själv sett både Jonas Sjöstedt och Stefan Löfven tala, via SVT Play Direkt, och känner mig oerhört självsäker efter deras anföranden. Däremot verkar det gunga mer i de blå leden.

http://www.dn.se/Images/2012/05/01/lofventalartikel.jpg

Ja, de blå är på väg nedåt. Deras utväg är nu att… trumvirvel…: beskylla Första Maj för att hylla diktaturer. Har läst ett flertal inlägg – incest på argumenten i dessa – som säger att man i Sverige hyllar Pol Pot, Sovjets diktaturer och diverse kommunistiska elakingar. Det är nästan så man skrattar: denna dag har alltid varit en svenska arbetarnas dag, en dag för att trycka på människovärdet och på det vi har gemensamt med varandra.

Avundsjukan gör sig grön när blogginlägg och ‘debattartiklar’ spyr ut att den svenska arbetarrörelsen skulle åkalla diktatur och totalitarism. Visst har jag också sett de flaggor som bär Castros och Lenins ansikten, men dessa symboler tyder verkligen inte på att folket som bär fanorna vill införa dessa diktatorers politik i Sverige. Nej, inte Castroism eller Leninism, men väldigt gärna socialism. Det är snarare ett hån mot den blåa regering som sitter vid makten idag: detta ”arbetarparti” (=Moderaterna; eller, var det ”nya Moderaterna”?) som har polariserat arbetarna genom att agera ulf i fårakläder.

Löfven talade om de tre nya grundvalarna i socialdemokratisk politik: ordentliga statsfinanser, samarbete mellan politik och näringsliv och utbildning av kompetent och relevant arbetskraft; alltså en praktisk utläggning. Sjöstedt stod upp för de mer ideologiska värden som ger den Rödgröna rörelsen någorlunda balans gentemot Alliansen. Sjöstedt må vara en svag talare i jämförelse med sin föregångare Lars Ohly, men hans idéer står sig starkt och han inger förtroende. Löfven talade också han starkt. De båda attackerade regeringen – inte så konstigt.

Det förvånar mig att Moderaterna inte har krävt att få tala idag: menar, de är väl det nya arbetarpartiet här i Sverige? Suck, det är så att man mår illa.

 

Annonser

Goodreads

Läsarmätare

  • 20,561

Följ mig på Twitter!

%d bloggare gillar detta: