En Strålande Utsikt

-för en 'bättre värld'

Minutkliniker – effektivisering eller vinstutdrivning?

Nu i våras beslutades det om att man skulle införa så kallade minutkliniker i Sverige, ett koncept tidigare testat, med så vitt jag förstår det, med fina resultat i bland annat Finland och Tyskland. I mars öppnade de första klinikerna i Stockholm. För mig som vanligtvis är emot privata intressen – det vill säga vinstintressen – i den svenska välfärden, motsätter jag mig detta koncept, men vissa fördelar går att se.

Först ska jag dock säga det jag ser som dåligt. Kort, koncist och behärskat. De är en skymf mot den svenska läkevården, där man som en kund kan gå in på ett apotek för att köpa sig behandling. Ett av säljmottona är att man ska slippa köerna och att det ska gå fort. Läkare har dock varnat för att minutklinikerna kommer att spä på det överdrivna västerländska utskrivandet av antibiotika, vilket redan är ett av världens största hot (antibiotikaresistens). Det är inte ett svenskt företag som tagit detta steg heller, utan ett finskt, så vinsterna försvinner ur landet. Vården ges genom en sjuksköterska som under ett möte går igenom rutinundersökningar för enklare sjukdomar, med en ev. läkare via videolänk eller telefon. Just detta låter illa, oerhört illa, för en viktig del av diagnostiseringen måste väl ändå vara det personliga mötet mellan en kvalificerad läkare och patient. Vidare, kommer dessa lyxmottagningar att ta kvalificerad personal från det annars så sårbara svenska hälsovårdsorganet – det är brist på specialistsjukvårdare när det gäller både läkare och sjuksköterskor, och bristen på undersköterskor och sjuksköterskor över, särskilt, semestertider är redan illa nog. Risken att sjukdomar som gömmer sig bakom det som kan synas vara lättare infektioner är stora, och vanliga sjuksköterskor (ursäkta om detta låter fel) kanske inte har rätt utbildning för att finna dessa – läs denna upprörda kommentar från en privatläkare på en artikel som behandlar minutkliniker: http://www.lakartidningen.se/includes/07showComments.php?articleId=18434#6882 Vidare är det farligt, eftersom vinstintressena kan leda till att man utnyttja patienten.

Fördelarna har sagt vara att man kan lätta trycket på det statliga/regionala sjukvårdssystemet, där långa vänteköer har gjort sig ökända i brist på vårdplatser. Nu kan man allså mot en 500-lapp gå till sitt lokala (frågetecken här, eftersom det bara finns två kliniker än så länge, och både i Stockholmsområdet) apotek för en, förväntat, snabb mottagning och diagnostisering, med ev. föreskrivningar av mediciner om följd. Att låta ‘lättare’ sjukdomar passera genom denna kanal kan således underlätta för sekundärsjukvården, då t.ex. öroninflammationer och urinvägsinfektioner för kvinnor. Föreskrifter av mediciner blir enklare, för patienten (eller kunden, som det då heter).  Med andra ord ett drop-in-alternativ för de som vill undersöka lättare infektioner och småproblem, eller eventuellt vaccinera sig inför semesterresan. En reklamvideo från det finska företag som etablerat sig i Stockholm (Laastari):

Vad kan man till slut säga? Ett koncept som kanske är för enkelt för att vara sant, där jag personligen kan se att allvarliga sjukdomar kommer att missas då icke-kvalificerad personal är ansvariga för undersökningar. Å andra sidan kommer detta också att ge den statliga vården några extra-halvtimmar att lägga på andra åkommor än de enklast behandlade, om det nu är så att man faktiskt rättdiagnostiserar på dessa kliniker. Jag tycker slutligen dock att det är oerhört farligt att inte ha en läkare att tillgå på plats, vilket det annars finns på alla vårdcentraler och sjukhus, privata som statliga, vad jag vet – jag vågar inte föreställa mig de brister som dessa drop in-kliniker kan ha, även om jag också ser fördelar med effektiviseringen av primärvården i landet. Jag ger detta experiment ett tveksamt OK, men inte mer, och ärligt talat vet jag inte om jag vill se just privata företag sköta detta, och ställer mig samtidigt frågan varför staten inte har kommit på detta tidigare.

Annonser

Goodreads

Läsarmätare

  • 20,657

Följ mig på Twitter!

%d bloggare gillar detta: