En Strålande Utsikt

-för en 'bättre värld'

Jag läser ”Middagar med Mandela”

Middagar med Mandela (2010)

Författare: Vincent Dahlbäck (också Med Molly i ett hörn av Afrika)

Genre: skönlitteratur/fakta

Betyg: 3 av 5

***

Trots viss kritik, anser jag, som dock inte är helt insatt i Sydafrikas politiska situation varken traditionellt, historiskt eller nutid, att Dahlbäck har lyckats väl med sitt verk Middagar med Mandela. Till skillnad från författarens andra verk, Med Molly i ett hörn av Afrika, är detta verk ett seriösare försök att bygga på författarens radiokrönikor från dennes tid som korrespondent i Afrika.

Det här verket är alltså något seriösare och mer detaljerat, och så klart ligger fokusen på Sydafrikes f.d. president Nelson Mandela. Under Dahlbäcks många år som reporter har denne flera intressanta anekdoter att berätta om, vilka kanske skiner mer på personen Mandela än politikern. Bilden nedan utgör omslagsbilden till verket, förlag Carlssons, och även denna bild bär på en gemytlig och personlig historia mellan Dahlbäck och Mandela, där den senare nästan framgår som en skojande liten mysfarbror snarare än den extreme och militantiske krigare som blev inspärrad på livstid av apartheid-regimen.

Men visst ryms politik och samhällsfrågor – dessa är ju svåra att undkomma när man diskuterar Mandela – bredvid familjefrågor och trevliga pratstunder med landsfadern. Jacob Zuma, som bl.a. varit misstänk för korruption och våldtäkt (men som inte än har dömts för något brott), beskrivs till viss del som en politiker av den nya generationen att leda ANC framåt, men Dahlbäck ställer sig, som vi andra, misstänksam mot denne. Vidare omnämns Gowan Mbeki bredvid Thabo Mbeki (den senare blev Mandelas efterträdare på presidentposten) flitigt, med bland annat Cyril Ramaphosa (som egentligen var den starkare kandidaten till att gå i Mandelas fotspår).

Men verket är ingen hyllning till Madiba, utan är snarare ett minnesverk av en person som följt Mandelas under en längre period. Dahlbäck sprider ljus på, t.ex., ett inte så uppmärksammat fall där ex-hustrun Winnie faktiskt har varit misstänkt för överlagda mord! Vem kunde tro det?! Inte ens Desmond Tutu och dennes TRC (Truth and Reconciliation Committee) kunde få henne att öppna sig och berätta vad hon egentligen beordrat sina livvakter till. Verkligen en sida av ”kampen” som vi kanske inte tidigare kände till! Oerhört fascinerande läsning och författaren kommer med mycket nytt för en nybörjare som jag själv.

Verket är bättre än Dahlbäcks Med Molly i ett hörn av Afrika med anseende till innehållet i ren fakta och analys, och till viss del är det även av ett värde för den som inte riktigt vill ha en tegelsten av akademisk analys, men ändå inte ett så fluffigt verk som Dahlbäcks tidigare. Jag trodde att Dahlbäck här skulle skriva mer om personliga möten – och kanske middagssamtal, som titeln ändå lovar – men jag blev nog inte så besviken ändå.

 

Annonser

2 comments on “Jag läser ”Middagar med Mandela”

  1. Pingback: Min bokrecension läst av författaren själv! Wow! « En Strålande Utsikt

  2. Pingback: Jag läser “Med Molly i ett hörn av Afrika” « En Strålande Utsikt

Kommentarer inaktiverade.

Goodreads

Läsarmätare

  • 20,325

Följ mig på Twitter!

%d bloggare gillar detta: